Monday, December 17, 2012

~ semoga dia bertabah....~~

Malam tadi kluar dengan adik2 ppuan kesayangan, munirah n tengku..saja borak2 sebab lama xjumpa. Ditambah lagi budak 2 org ni akan mendirikan rumah tangga lebih kurang 1 sebulan je lagi. dua - dua ok nak kawen pada masa yang sama.pengsan mak!

yang si muni tengah bulan 1, yang si teng awal bln 2..haa..elok bona la tu, kang anak pn sebaya..

tengah2 tggu makanan sampai, dapat call dri jiran aku kat kampung. pelik, xpenah2 call...tetibe call. then, rupanya dia nak khabarkan yang suami jiran kitrang baru je meninggal..

and entry ni memg ak nak tulis berkaitan isteri jiran yang meninggal tadi. kakak ni aku panggil kak zah, kawan baik mak aku, n also jiran aku. kakak ni seorang yang baik, n aku pun rapat dengan dia. kak zah ni muda lg. dalam late 30an. sampaikan malam tadi aku pn ikut menangis bila dengar berita ni. mak aku lagi la, bila aku call mengigil dia sambil tahan nangis. bila aku call lagi sekali, suara mak aku langsung hilang, mcm org tengah menangis.

apa yang sedihnya???

kak zah ni anaknya pernah meninggal lebih kurang 3 tahun yang lepas. anak sulong yang disayangi, masa tu anaknya dalam form 3 or 4. tetiba meninggal kat sekolah. ibu mana yang tak rasa nanar bila anaknya pergi secara mendadak.

beberapa tahun sebelum tu, kak zah juga pernah kehilangan anak. juga meninggal selepas demam biasa.

jadi..dari 4 orang anak, tinggal 2 org anak yang kecil. seorang sekolah rendah n seorang form 2 now.

so, lepas kematian 2 org ank..dia jadi sgt penyedih. sedih sbb rindukan anaknya...mak aku la yang jadi pemotivasi untuk dia. suami la tempat dia kongsi segala duka.

tak sampai sebulan yang lepas ayah kak zah meninggal..sekali lagi, dia kehilangan. dan semalam suami yang dicintai pulak pergi. suaminya pergi selepas mengadu sakit perut, dan terus meninggal. sedihnyaa...dia kehilangan 4 org berturut2..juga suami tempat bergantung dan mengadu sedih. aku jadi sedih sebab dapat bayangkan dia strive untuk tahan rasa rindu pada anak2 dia, dan pada suami la tempat die kongsi segala duka, akhirnya suami pun pergi dri dia.

ntahla, mungkin orang xpaham apa yang aku cuba sampaikan, tapi sebab aku kenal dia, aku tahu apa yang dialaminya..al-fatihah...

1 comment:

  1. dugaan nyer utk die... Tabah nyer die. Ya Allah... Insaf~

    ReplyDelete